Scurt istoric

Istorie Octombrie 23, 2014

Parohia  Buda-Lespezi este formată  din locuitorii satului Buda situat la NE, la 4 Km, de centrul comunei Lespezi, aşezat pe o coastă de deal între pădurea Ocolului Silvic Dolhasca, valea Siretului, şoseaua Paşcani-Botoşani şi pârâul Pietrosul. 

Este un sat vechi, răzăşesc, prima atestare documentară fiind cea din anul 1780 ca şi “sat în ţinutul Sucevei”.”Buda” este un cuvânt de origine slavă şi înseamnă locuinţe retrase în pădure sau locuinţe de curătură.

Până în anul 1948, în acest sat a fost o biserică construită din lemn de plop şi arin cu o vechime foarte mare ajunsă într-o stare avansată de degradare.

În  anul 1948, sub păstorirea preotului Doloiu Vasile, au început lucrările de construcţie a actualei biserici, din piatră şi cărămidă, lucrări finalizate în 1955 de preotul Jacotă Ipolit, când a fost şi sfinţită biserica la data de 8 noiembrie, de către Înaltpreasfinţitul Sebastian Rusan, mitropolitul de atunci al Moldovei şi i s-a dat hramul “Sfântul Gheorghe”.

Planul arhitectural al bisericii este cel al epocii decadente moldoveneşti, în formă de navă cu turn la intrare deasupra pridvorului, cu altarul în formă de semicerc. Interiorul este simplu, fără ornamentaţii arhitecturale cu o lungime de 19m, lăţime 5m, înălţime 6m.

În ultimii ani s-au făcut ample lucrări de cosolidare, reparaţii capitale atât la interiorul cât şi la exteriorul bisericii, catapeteasmă şi mobilier nou sculptat în lemn de stejar, pictură în frescă executată de pictorul Dumitru Macovei, icoane în mozaic pe faţada bisericii şi a clopotniţei, s-a  înlocuit tâmplăria, placat cu marmură altarul şi interiorul bisericii etc.

Lucrările s-au făcut cu ajutorul lui Dumnezeu, a sfinţilor ocrotitori, prin mărinimia, dărnicia şi jertfelnicia enoriaşilor, sub directa şi permanenta supraveghere şi îndrumare a preotului paroh Matcovici Mihai, a membrilor Consiliului şi Comitetului parohial.